Wednesday, 30 July 2014

Faiz & Fiza-Ep 4

Ep-4=Kambing Hitam


 Suasana di kampung sungguh meriah.Hari Raya disambut dengan gembira oleh semua orang.Kelihatan dua orang gadis yang sungguh comel sedang berjalan-jalan.Mereka ialah Fiza dan sepupunya,Tihani.

Tihani:Saya dah dapat RM145.Akak ada berapa?
Fiza:Duit!Tak sampai RM100 lagi.:(
Tihani:Hah?!Kesian akak....
Fiza:Hmm,kesian,kesian,kesian.
Mak cik:Tolong,kambing mak cik lari!
Tihani:Hah,jom kejar!
Fiza:Tihani,tunggu.

Fiza dan Tihani cuba mengejar kambing tersebut.Nasib baik mereka memakai kasut tumit rata.Tak adalah mereka lari terkedek-kedek macam itik.

Monday, 21 July 2014

Kawan kita masuk Majalah!

Assalamualaikum semua!Fiqah happy sangat sebab kawan kita majalah.Tak percaya?

 Dia ni budak yang paling comel dekat sekolah!(Ini fakta)Ini dalam majalah asuh bulan Ogos.Beli tau ^__^Fiqah duduk sebelah dia tau tak?Tapi tu masuk darjah 4 -_-Dia bukan sahaja comel,tapi pandai,baik dan kuit!(Bukan sama ke kuit dengan comel?)Well,Fiqah tak nak cerita panjang-panjang.BYE!

Tuesday, 15 July 2014

Faiz & Fiza-Ep 3

EP-3=BAJU RAYA

Suasana di Tesco sungguh meriah.Kelihatan sebuah keluarga sedang berjalan-jalan.

En.Fitri:Iza,cari baju raya dekat sini dulu.Abah dan ibu hendak temankan adik kamu beli mainan.
Fiza:Baik,abah.

Encik Fitri berlalu pergi.

Fiza:Hmm...baju ni cantik tapi mahal.Yang ni murah tapi jahitan tak kemas.

Fiza memanjangkan lehernya untuk mencari baju raya yang paling bagus.Tiba-tiba,Fiza ternampak baju raya yang sungguh cantik ditepi bilik persalinan baju.Fiza menuju ke arah baju itu.

Fiza:Wah,cantik gila baju ni!Harganya.....,agak berpatutanlah.
Faiz:Mama!Sesuai tak baju ni dengan I'iz?!(tiba-tiba keluar dari bilik persalinan)
Fiza:Hmph....Hihihihihehehe.Hahahahaha.
Faiz:Ish,asyik awak je muncul!Tak ada orang lain ke?(muka merah)
Fiza:Mama!Sesuai tak baju ni dengan I'iz?!Lawaklah awak ni.
Faiz:Huh,biarlah.
Fiza:Hmm,baju ni tak sesuailah.Kulit awak yang putih tu tak sesuai dengan warna hijau.
Faiz:Eleh,tunjuk pandai boleh.
Fiza:Betullah.Warna pink sesuailah dengan awak.
Faiz:Kenapa?!!
Fiza:Sebab bila awak pakai baju pink,mesti malu.Dan muka awak akan menjadi kemerahan.
Faiz:Awak ni,kuqang ajaq!
Fiza:Hang awak ni tiba-tiba cakap bahasa kedah ni pasai pa?
Faiz:Biarlah.Huh,dah lah tu.Cari mak aku lagi bagus.
Fiza:Bye.....semoga jumpa mama awak tu.....hihi.

Faiz menjegilkan matanya.Siaplah Fiza nanti....

EP-3=TAMAT


Thursday, 10 July 2014

12 hari puasa!

Assalamualaikum dan salam 1 negara.

 Hari ini Fiqah bukan hendak post tentang puasa.Tapi Fiqah hendak post tentang....??????

Kelmarin,Syifa dan Wan pinjam puncher Den.Pastu,puncher tu rosak.Wan panik gila!Dia duk cuba baiki puncher tu.Pastu,Den mai.Syifa berterus terang jer...Den pulak macam nak kisah.Pastu Den minta puncher tu.Rupa-rupanya,puncher tu kena lock.Fiqah apa lagi,gelak sekejap pastu pujuk Wan.Wan memang geram waktu tu.Buat penat je cuba baiki.Ish,kesian.

Tuesday, 8 July 2014

Fobia....

Assalamualaikum!

Faiz & Fiza-Ep-2

Ep-2=BUKU SEKOLAH


Fiza:Hai Nina!^____^
Nina:Hai!Fiza dah siapkan kerja sekolah BM?
Fiza:Sudah.Ni ada bukti dalam beg.

Fiza membuka zip begnya.Dia mencari buku BMnya.Tiba-tiba...

Fiza:Alamak!Tak bawa ke?!
Nina:Ayok,tak tayok!Habislah awak...
Faiz:Apa yang habisnya?
Fiza:Hei,tiba-tiba menyampuk!Bukannya bagi salam pun.
Faiz:Biarlah,nah!Buku BM awak.
Fiza:(terbeliak mata)Macam mana boleh ada kat awak.
Faiz:Tadi,aku lalu depan rumah awak.Mak awak tegur aku.Dia suruh saya bagi buku awak yang tertinggal.
Fiza:Hai,cuaiya!
Faiz:Tau tak pa.Cepatlah ambil buku awak!Lenguh tangan aku pegang buku kau.
Fiza:Oh,terima kasih.(Ambil buku)
Faiz:Same-same.(berlalu pergi)
NIna:So sweet!
Fiza:Awak ni kenapa?
Nina:Awak dan Faiz.Sangat sepadan.
Fiza:Hei,jaga mulut awak tu sikit.
Nina:Tak mau!Blek.

Nina segera bangun dan larikan diri sebelum Fiza memberi cubitan berbisanya.

Fiza:Nina!Datang sini cepat!

EP-2=TAMAT

Thursday, 3 July 2014

Pengenalan.


Assalamualaikum!

 Korang semua dah baca cerita Faiz & Fiza.Cerita ini mengisahkan tentang Faiz dan Fiza yang bermusuhan.Pada mulanya,Fiqah nak cerita tentang dua orang gadis comel bernama Lala dan Riri.Tapi apabila di fikirkan balik,mesti tiada keseronokan.

 Yela,diorang bersahabat,sama jantina,jadi mesti tiada pergaduhan.So boringlah cerita.lainlah kalau Faiz dan Fiza.Musuh,berlainan jantina.Mesti banyak cerita yang boleh dibuat.Fiqah saja je nak buat cerita..Yela,kalau tak mahu tulis post yang merapu-rapu boleh boleh cerita.

 Baiklah,rasanya pembaca faham agaknya apa yang Fiqah tulis.Jadi Fiqah nak pergi dulu.

P/S:Sebarang pertanyaan boleh tanya di bahagian komen.

Faiz & Fiza-Ep 1

Ep-1=Bazar Ramadhan


 Pada suatu hari di bulan Ramadhan yang mulia,kelihatan seorang gadis berjalan-jalan bersama-sama ayahnya.Tiba-tiba,dia ternampak musuhnya.

Faiz:Hei,awak buat apa kat sini?
Fiza:Nak beli makananlah.Tak kanlah saya nak beli haiwan.
Faiz:Yela,tapi awak tak boleh berada di sini!
Fiza:Kenapa pula?Bazar Ramadhan ni bukan awak punya!Tak ada nama awak pun.
Faiz:Tu,awak nampak tak papan tanda tu...

 Fiza melihat kearah yang Faiz tunjuk.Dia ternampak papan yang bertulis:

FAIZ BURGER SEDAP

Fiza:Banyaklah ko punya!Tu Faiz bin Samad,bukan Faiz bin Faisal.
Faiz:Hei,samalah tu.Janji ada nama Faiz.
Fiza:Huh,malaslah saya nak layan awak ni!Suka sangat merapu.
Faiz:Huh,ingat saya nak sangat ke layan awak yang macam 'Queen Control'.
Fiza:Dah la tu.Assalamualaikum!
Faiz:Waalaikummusalam!


Ep-1 TAMAT!^__^

Tuesday, 1 July 2014